اعتراضات سراسری در ایران؛ سنندج در مرکز اعتراضات مردمی و سرکوب حکومتی
سهشنبه ۱۹ مهرماه – کمپین حقوق بشر در ایران خطاب به مقامات حاکمیت جمهوری اسلامی ایران میگوید که باید هرچه سریعتر استفاده از قوای مرگبار خود علیه معترضان غیرنظامی، از جمله در استان کردستان را متوقف کند. در جریان سرکوب شدید نیروهای نظامی حکومت در روز یکشنبه ۱۷ مهرماه، دستکم چهار نفر کشته و بیش از صد نفر زخمی شدند.
هادی قائمی، مدیر کمپین حقوق بشر در ایران گفت: «کشتار بی رحمانه غیرنظامیان به دست نیروهای امنیتی در استان کردستان، پس از کشتار هفته گذشته در سیستان و بلوچستان، احتمالاً مقدمهای برای اعمال خشونت شدید حاکمیت علیه معترضان در آینده است.»
هادی قائمی خطاب به جامعه جهانی گفت: «رهبران جهان باید به صدور بیانیه در محکومیت رفتارهای حاکمیت ایران قانع نباشند و از این مرحله فراتر روند و از طریق یک جبهه متحد بینالمللی این پیام را به حکومت جمهوری اسلامی در ایران بدهند که از این پس جامعه بینالملل نسبت به آنچه در ایران میگذرد بیتفاوت نیست و در حالی که حاکمیت جمهوری اسلامی مشغول سرکوب و کشتار مردم معترض است، تنها به مسائل اقتصادی و تجاری مابین ایران و جامعه بینالملل توجه نخواهد کرد».
هادی قائمی تاکید کرد «سران دولتها در سراسر جهان، از جمله جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، باید در شورای حقوق بشر سازمان ملل برای برگزاری یک نشست اضطراری و تنظیم قطعنامهای با توجه به نگرانیهای موجود درباره اعمال خشونت حاکمیت جمهوری اسلامی که از سوی کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل و شورای حقوق بشر این سازمان هم بیان شده ، اقدام کنند.»
براساس ویدئوهایی که توسط سازمان حقوق بشر ههنگاو منتشر شده است، روز یکشنبه ۱۷ مهرماه شدت تیراندازی و انفجارها در شهر سنندج بسیار زیاد بوده و مناطق زیادی از شهر زیر آتش گلولههای جنگی بوده است. براساس گزارشها در روستای ثلاث باباجانی، در نزدیکی مرز عراق، برخورد خشونتآمیز شدید با مردم معترض صورت گرفته است که در جریان آن، آرین مریدی ۲۲ ساله پس از اصابت گلوله نیروهای حکومتی به قفسه سینه و گردن جان باخته است. دسترسی به اینترنت و تلفن در بسیاری از مناطق استان کردستان ممکن نیست و یا با اختلال جدی روبروست. مسدود کردن شدید اینترنت در این مناطق از آن روست که روند سرکوب و اعمال خشونت علیه مردم در سکوت و بیخبری ادامه پیدا کند و جهانیان از شدت کشتار در این استان ایران باخبر نشوند. قطع شدن همه راههای ارتباطی در کردستان، فرآیند تایید ویدیوهای منتشر شده و تماس با مردم منطقه و کسب اطلاع از وضعیت آنجا را بسیار دشوار کرده است.
شروع اعتراضات گسترده مردمی در واکنش به قتل مهسا امینی در بازداشتگاه پلیس، از زادگاه مهسا در کردستان یعنی شهر سقز شروع شد و به سرعت چند شهر استان کردستان به این اعتراضات پیوستند و رفته رفته دامنه اعتراضات در سراسر ایران گسترده شد.
از زمان شروع اعتراضات سراسری در ایران حداقل ۱۸۵ نفر – از جمله ۱۹ کودک – کشته شدهاند که دستکم ۹۰ نفر از کشتهشدگان مربوط به سرکوب مردم در شهر زاهدان، مرکز استان سیستان و بلوچستان است.
بر اساس آمارهای رسمی حکومت، تا به امروز (۱۸ مهرماه) بیش از ۱۸۰۰ نفر در سراسر ایران دستگیر شده اند، اگرچه باید تاکید کرد که آمار واقعی بسیار بیشتر از اینهاست.
به گفته مظاهر مجیدی فرمانده سپاه استان همدان، ۷۰۰ نفر از این دستگیرشدگان فقط در این استان بازداشت شدند که «۸۰ درصد آنها افراد زیر ۲۵ سال» هستند.
در میان دستگیرشدگان نام بیش از ۹۲ نفر از اعضای جامعه مدنی به چشم میخورد که نه در جریان تجمعات اعتراضی بلکه در منازل یا محل کار خود پس از دستور رئیس قوه قضاییه برای «بازداشتهای پیشگیرانه» دستگیر شدند.
شروع اعتصابات کارگران نفت و پتروشیمی
روز دوشنبه ۱۸ مهرماه تظاهرات گسترده تعداد زیادی از سوی کارکنان پروژهای نفت و پتروشیمی در عسلویه و آبادان، شکل گرفت و به دنبال آن اعتصابات کارکنان پروژهای در مراکز نفت و پتروشیمی شروع شده است. کارکنانی که به اعتصاب و اعتراضات پیوستهاند خطاب به همکاران خود گفتهاند: «ما از همین جا خطاب به باقی همکاران خود اعم از پیمانی، قراردادی، رسمی در تمامی پروژه های نفت و گاز و پتروشیمی، در همه پالایشگاهها و پتروشیمیها، در سکوهای نفتی و همینطور همکاران حفاری اعلام میکنیم که اکنون زمان آن رسیده تا بطور گستردهای دست به اعتراض زده و خود را آماده اعتصابات سراسری و کمرشکن نماییم. این آغاز راه است و ما همقدم و همراه با مردم سراسر کشور هر روز به اعتراضات خود ادامه خواهیم داد…این آغاز راه است و ما با تمام ملت روز به روز به اعتراضات خود ادامه خواهیم داد.»
ویدئوهای به اشتراک گذاشته شده در فضای مجازی نشان میدهد که کارکنان معترض با برپایی راهپیمایی اعتراضی، شعار “مرگ بر خامنه ای” سر میدهند و حمایت خود از معترضان ایرانی را اعلام می کنند.