مادر حسین رونقی ملکی: ماموران گفتند وسایل را پخش می کنیم، امدادگران قبول نکردند و بازداشت شدند
نیم شب دوم شهریور ماه نیروهای امنیتی و سپاه به کمپ های کمک رسانی مردمی به زلزله زدگان آذربایجان شرقی حمله کردند. در این حمله ۳۵ نفر از دانشجویان و امداد گران که در این کمپ ها واقع در جاده تبریز- ورزقان مشغول به کمک رسانی به آسیب دیدگان زلزله بودند، دستگیر شده و به اداره اطلاعات تبریز منتقل شدند. همچنین تمام اجناسی که با هزینه مردم برای کمک به زلزله زده ها جمع آوری شده و در انبار بود نیز به جای نامعلومی منتقل شده و انبار پلمب شده است.
به گزارش وب سایت کلمه پنجشنبه پیش همه زنان و سه نفر از مردهای امدادگر بازداشت شده به قید ضمانت از بازداشتگاه اداره اطلاعات تبریز آزاد شدند. امدادگران دستگیر شده کسانی بودند که کمک های مردمی را به مردم آسیب دیده در چند روستا آذربایجان می رساندند.
حسین رونقی ملکی، زندانی سیاسی که در مرخصی به سر می برد یکی از بازداشت شدگان این جمع است. این زندانی سیاسی که از اهالی شهر ملکان در استان آذربایجان است به همراه پدرش(احمد رونقی ملکی) و برادر بزرگش(حسن) ازهمان روزهای اول زلزله به کمپ کمک های مردمی پیوست. مادر این زندانی به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران در خصوص این اتفاق گفت:« حسین، به همراه برادر و پدرش در این کمپ مشغول به کار بود و دیروز همه شان دستگیر شدند البته خوشبختانه پدرشان الان آزاد شده و در راه خانه است. عصر دیروز من هر چه به موبایل های آنها تماس گرفتم نتوانستم با آنها صحبت کنم، نگران شدم و به موبایل چند تا از دوستان حسین که با او آنجا بودند تماس گرفتم اما گوشی همه شان خاموش بود. نصف شب خانمی که گویا مادر یکی از بچه های امدادگر بود، تماس گرفت و گفت همه آنها دستگیر شدند. صبح در سایت ها خبر دستگیری را خواندیم و مطمئن شدیم.»
زلیخا موسوی که ساکن شهر ملکان نزدیک مناطق زلزله زده است و همسر و دو فرزندش برای کمک در این کمپ کار می کردند، گفت:« من این کمپ را دیده بودم. دو روز یپش به آنجا سر زدم، همه شان دانشجو و جوان های امدادگرای بودند که از تهران و شهرهای دیگر به کمک مردم آمده بودند، واقعا سخت کار می کردند، من به چشم خودم دیدم. اجناسی که جمع آوری شده بود به همه جا پخش می کردند. خیلی زحمت می کشیدند. من دعوتشان کردم به خانه مان، گفتم لااقل اینجا حمام کنید. والدین بعضی هایشان هم برای کمک آمده بودند. آنها واقعا با دل و جان کار می کردند. حسین و حسن و پدرشان هم برای کمک به مردم رفته بودند. »
چند ساعت پس از بازداشت گسترده امدادگران زلزله آذربایجان، باشگاه خبرنگاران جوان، وابسته به صداوسیما در خبری مدعی شد که ۳۵ نفر دستگیر شده همه از عوامل مذهب بهاییت یا نمایندگان شبکه های ضد انقلاب (بی بی سی و صدای آمریکا) بوده اند و مدعی شده که پس از وقوع زلزله آذربایجان شرقی یک تشکیلات مخفی برای ارسال گزارش و فروش خبر با عنوان شاهد عینی از شبکه های ضد انقلاب از جمله بی بی سی و VOA عازم این استان می شوند تا با شایعه پراکنی ،فروش خبرهای دروغین و تبلیغ بهائیت اقدام به جمع آوری پول های هنگفت کنند.
باشگاه خبرنگاران جوان که به ارتباط نزدیک با دستگاههای امنیتی شهره است، اشاره نکرد که چطور درعرض چندین ساعت به چنین اطلاعات جزیی ازدستگیر شدگان دست پیدا کرده است. این درحالی است که طی روزهای پس از وقوع زلزله در آذربایجان، بسیاری از افرادی از مناطق زلزله زده بازدید کردند نسبت به نحوه کمک واطلاع رسانی رسانی و واکنش کند دستگاههای حکومتی انتقاد کرده بودند. اما طی روزهای گذشته نیروهای امنیتی محدودیت های زیادی نسبت به کمک رسانی گروههای مردمی در مناطق آسیب زده توسط نهادهای انتظامی وامنیتی ایجاد شد.
کمپ کمک های مردمی به زلزله زدگان آذربایجان از همان روزهای اول وقوع زلزله تشکیل شد و در انبار این کمپ اجناسی که با پول مردم ایران برای کمک به زلزله زده ها خریداری شده نگهداری می شده است. نماینده مردم اهر و هریس در مجلس در گفتگوبا مسیح علی نژاد روزنامهنگار مستقل از مردم خواسته بود تا کمک های شان را به صورت خودجوش به دست آسیب دیده ها برسانند و کمک ها را تحویل هلال احمر ندهند، برخی از گروه های مردمی نسبت به توزیع مستقل کمک ها اقدام کردند.
مادر حسین رونقی به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران درباره اینکه به چه دلیلی به کمپ ها حمله شده و ۳۵ نفر از امدادگران دستگیر شده اند، گفت:« ماموران گفته بودند که باید همه افرادی که در این کمپ ها کار می کردند به شهرهایشان برگردند و پخش وسایل جمع آوری شده را به سپاه پاسداران واگذار کنند، بچه ها هم قبول نکرده بودند. پدر حسین گفته بود که مردم به ما اعتماد کردند و ما خودمان وسایل را پخش می کنیم و به این کار هم افتخار می کنیم اما ماموران قبول نکردند و خلاصه کمپ را پلمب کردند و بعضی ها هم که دستگیر شدند.»
سایت سحام نیوز به نقل از امیر کلهر، فعال مدنی در خصوص چگونگی حمله به کمپ های امداد رسانی به زلزله زدگان نوشته است: « ماجرای بازداشت بچه ها این بود که ابتدا به دستور شخص فرماندار هریس ، نیروی انتظامی و امنیتی برای بردن کالاها به انبار هجوم می برند که با مقاومت بچه ها مواجه شدند و آقایان تصمیم گرفتند که دور کمپ بچه ها حلقه ی انسانی تشکیل دهند و این نیروهای امنیتی که لباس سپاه به تن داشتند کمپ را به مدت ۷ ساعت محاصره کردند.چند ساعت بعد چندین ماشین ضد شورش به اطراف کمپ آمدند و من که با یکی ار بچه های داخل کمپ در تماس بودم، به من تلفنی گفت “امیر همین الان ریختند داخل” و تماس قطع شد. بچه ها به مامورین امنیتی گفته بودند که “حتی یک بطری آب معدنی هم به شما نمی دهیم، زیرا این وسایل را مردم به ما دادند تا به دست مردم زلزله زده برسانیم.»
اسامی امدادگرانی که بازداشت شدند، به نقل از سایت جنبش سبز عبارتند از: حسین رونقی – نوید خانجانی – واحد خلوصی – شیما قوشه – شایان وحدتی – میثاق افشار – حسن رونقی – فرید روحانی – مرتضی اسماعیل پور – حمیدرضا مسیبیان – علی محمدی – محسن صامعی – کیانا کریم پور – آرتمیس ورزنده – مسعودوفابخش- هومن طاهری – دانیال حسنی – نفیسه سعیدی فرد – بهرام شجاعی – محمدارجمندی راد – اسماعیل سلمان پور – مهدی باغبانباشی – نرگس خیر اللهی – محمد امین صالحی – بهروز علوی – میلاد پناهیپور- سپهرداد صاحبان – اسماعیل رفعتی – حمید رونقی – احمد رونقی – جعفر نظامی – زهرا سیادی – فرزان احمدزاده – ریحانه حسامی – امیر روناسی.
از این تعداد به نقل از وب سایت کلمه تا به حال شیما قوشه، کیانا کریم پور، آرتمیس ورزنده، نفیسه سعیدی فرد، نرگس خیر اللهی، زهرا سیادی، ریحانه حسامی، احمد رونقی، جعفر نظامی و اسماعیل رفعتی آزاده شده اند.
http://www.kaleme.com/1391/06/03/klm-110823/