روزنامه شرق به دلیل انتشار کاریکاتور توقیف و هادی حیدری به دادسرا احضار شد
به دنبال انتشار کاریکاتوری با عنوان “چشم بندان” روزنامه شرق روز ۵ مهرماه توقیف شد. کاریکاتوری در تاریخ ۴ مهرماه با عنوان چشم بندان در روزنامه شرق منتشر شد که یک روز پس از آن با اعتراض ۱۵۰ نماینده مجلس شورای اسلامی، مسولان کشور و روحانیون این روزنامه توقیف شد و هادی حیدری، طراح کاریکاتور به دادگاه احضار شد. همچنین مهدی رحمانیان، مدیر مسول روزنامه شرق به زندان اوین منتقل شد.
معترضان کاریکاتور را توهین به رزمندگان هشت سال دفاع مقدس عنوان کرده اند در حالیکه بسیاری آن را بهانه ای برای توقیف این روزنامه می دانند. (
مطالب مرتبط:
خبرگزاری فارس- رحمانیان: عازم زندان اوین هستم
کاریکاتوریست روزنامه شرق به دادسرا احضار شد
خبرگزاری مهر: رحمانیان با وثیقه ۵۰ میلیون تومانی در انتظار قاضی کشیک
کاریکاتور مذکور صفی از آدمهایی را نشان میدهد که هرکدام در حال بستن چشم نفر جلویی با چشمبند است. به دنبال این کاریکاتور ۱۵۰ نماینده مجلس شورای اسلامی طی نامه ای اعتراض کردند و خواستار توقیف این روزنامه شدند. در ایران این هفته به نام “دفاع مقدس ” نامگذاری شده است و کاریکاتور مذکور صفی از آدم های را نشان می دهد که در حال بستن چشم نفر جلویی با چشم بند هستند. برخی نمایندگان مجلس این کاریکاتور را توهین به رزمندگان عنوان کرده اند و به تعبیر آنها در این کاریکاتور سربازان هشت سال دفاع مقدس تداعی می شوند که برخلاف عادت شان که دستمال بر پیشانی می بستند حالا روی چشم هایشان بسته اند.
اما هادی حیدری، طراح این کاریکاتور که کاریکاتوریست باسابقه مطبوعات اصلاح طلب ایرانی است، یک روز پس از انتشار این طرح در مطلبی با عنوان ” توضیح برای یک طرح” گفت: کسانی که گذشته مرا و خانوادهام را میشناسند، از عمق ارادتم نسبت به رزمندگان شجاع جنگ، آگاهند. در هیچ شرایطی حاضر به اهانت به این بزرگواران که همهی ما مدیون از جان گذشتگیهایشانیم نخواهم بود.
هادی حیدری همچنین در این توضیح به نقل از خبرگزاری دانشجویی ایسنا آورده است: مقصود از این طرح، نشان دادن «جهل» است که عدهای در روز روشن در حال بستن چشمان یکدیگرند تا روشنایی آفتاب را نبینند. اگر طراح، بخواهد رزمندگان را به تصویر بکشد، باید لباس جنگ، سلاح جنگ و فضای جنگ را به تصویر بکشد.
همچنین مهدی رحمانیان، مدیر مسول روزنامه توقیف شده شرق در اعتراض به برخوردهای صورت گرفته با این کاریکاتور گفت:« من ۱۸ ماه سابقه حضور در جنگ دارم و در روزنامه شرق نیز به کرات درباره دفاع مقدس مطلب نوشتهایم و هرگز اجازه نمی دهم به رزمندگان اهانت شود چون در آن صورت خود من هم مخاطب توهین خواهم بود.»
به دنبال انتشار این کاریکاتور در رسانه های خارجی حساسیت های بیشتری ایجاد شد تا جاییکه وزیر ارشاد این کاریکاتور را هماهنگ با هدف های رسانه های بیگانه دانست و قبل از صدور حکم قضایی در خصوص این روزنامه عصر امروز در جلسه هیات دولت به خبرنگاران گفت که این روزنامه باید توقیف شود و گفت: انتشار گسترده این کاریکاتور در رسانههای بیگانه نشان از یک هماهنگی در این مسأله داشت و ما متأسفیم که این کار توسط یک نشریه داخلی انجام شده است. ما بلافاصله پس از مشخص شدن این موضوع ما اخطار کتبی به این روزنامه دادیم. نظر ما توقیف این نشریه است.
یک روز پس از انتشار این کاریکاتورحتی حجتالاسلاموالمسلمین سیدعلی طاهری، نماینده اصول گرای مجلس شورای اسلامی اظهار کرد که طراح این کاریکاتور باید به اشد مجازات برسد. او در گفتگویی با خبرگزاری فارس اعلام کرد:«توهینکنندگان در این روزنامه به دفاع مقدس چه روزنامه و چه شخص کاریکاتوریست باید به اشد مجازات قانونی برسند.»
با این حال این نماینده مجلس در گفتگویی با مسیح علی نژاد خبرنگار گفت که اصلا این کاریکاتور را به شخص ندیده است اما بر اساس شنیده هایش باید کاریکاتوریست به اشد مجازات برسد. (فایل صوتی را می توانید اینجا گوش کنید)
حمید رسایی نماینده دیگر تهران نیز در صحن علنی مجلس نسبت به انتشار این کاریکاتور اعتراض کرده و گفته است: «من نمیدانم این رسانهها که پایگاه دشمن هستند و چند بار توقیف شدهاند، تاکی باید حیات داشته باشند که این کار خود را ادامه دهند. متاسفانه از این قلم به دستان مزدور انتظاری بیش از این نیست. سئوال میکنم کسانی که در این رسانهها بودند و امروز در رادیو و تلویزیون بی بی سی و پایگاههای دشمن هستند چشمانشان بسته بود؟»
مجتبی رحماندوست یک نماینده دیگر مجلس نیز خواهان ارائه توضیح کاریکاتوریست شد و گفت: «آزادی به معنای اهانت نیست و با توجه به برداشتی که داریم این تصویر اهانت است و باید در مقابل گفت، ای مگس عرصه سیمرغ نه جولانگه توست، عرض خود میبری و زحمت ما میداری.»
روزنامه شرق در عمر نه ساله خود تاکنون سه توقیف داشته است. این روزنامه در آخرین توقیف خود پس از دو سال تعطیلی از بهار سال ۸۹ دوباره شروع به کار کرد. روزنامه شرق حدود ۶۵ نفر کارمند در بخش تحریریه و اداری و فنی داشت.