گزیدهای از سخنان حسن روحانی در مورد حقوق بشر
حسن روحانی طی کمپین انتخاباتی خود چندین بار وعده داد تا به حقوق بشر احترام بگذارد و “حقوق ملت” را رعایت کند. در این بخش دستچینی از اظهارات وی در سخنرانی های انتخاباتی آمده است.
۲۲ فروردین ۱۳۹۲ (ویدیو)
همه مردم ایران باید احساس عدالت کنند. عدالت یعنی فرصتِ برابر. همه اقوام، همه مذاهب، حتی اقلیتهای دینی، باید عدالت را احساس کنند.
زنده باد حقوق شهروندی.
۶ خرداد ۱۳۹۲ (ویدیو)
عدالت معنایش این است که در یک جامعه هرکس که میخواهد حرف بزند غیر متعتع [با کمال صراحت و قاطعیت]، لکنت نداشته باشد، قشنگ بیاید نقد کند، انتقاد کند، حرف خودش را بزند.
۱۴ خرداد ۱۳۹۲ (ویدیو)
در دولت آینده در همه عرصههای اجتماعی تبعیض میان مردان و زنان برداشته خواهد شد.
همه مردم ایران باید احساس عدالت کنند و عدالت یعنی فرصت برابر.
۱۸ خرداد ۱۳۹۲ (ویدیو)
اگر بار مسئولیت بر دوش من قرار گرفت، کرامت را به دانشگاه و دانشجو برخواهم گرداند.
من کاری خواهم کرد که با کمک پلیس زحمتکش کشور در سراسر خیابانهای امنیت واقعی مستقر شود. دختران ما در خیابانها احساس امنیت کنند. من نخواهم گذاشت ماموری بی نام و نشان از کسی سئوال کند. دختران جامعۀ ما خود حافظ حجاب و عفاف هستند.
من فصل سوم قانون اساسی را که حق مردم است تدوین خواهم کرد، به مجلس خواهم فرستاد و به صورت قانون تقدیم ملت خواهم کرد.
در حقوق شهروندی کرد و فارس و ترک و بلوچ و ترکمن و عرب برابرند.
کسانی که به خاطر اظهار نظر از دانشگاه کنار گذاشته شده اند باید برگردند.
۲۰ خرداد ۱۳۹۲ (ویدیو)
من اصل ۱۵ قانون اساسی را اجرایی خواهم کرد. این حق مردم است که بتوانند راجع به زبان مادری خود تصمیم بگیرند
حقوق شهروندی را تدوین و اجرا خواهم نمود. در حقوق شهروندی اقلیت و اکثریتی دیگر وجود ندارد. در حقوق شهروندی کرد و آذری زبان و ترکمن و بلوچ و لُر و عرب و فارس یکسان خواهند بود.
در دولت تدبیر و امید دیگر به خاطر یک نقد استادی اخراج نخواهد شد.
در دولت تدبیر و امید ستاره ویژهِ آسمانِ ایران خواهد بود. دانشجوی ستارهدار نخواهیم داشت.
«دولت آینده، دولت فرصت برابر زنان و مردان خواهد بود…امام خمینی (ره) بارها تکرار کردند که در صحنه انقلاب اسلامی نقش زنان کمتر از مردان نبوده است. این بیان امام خمینی است که بیان منزلت و مقام زنان از مردان کمتر نیست… اگر زنان نقش برابری در رشد اجتماعی و توسعه دارند، پس باید دارای حقوق و فرصتهای برابری در کنار مردان باشند… با منطق انقلاب اسلامی سازگار نیست که مطالبات زنان مورد توجه قرار نگیرد… در برنامه دولت تدبیر و امید، تقویت نهاد خانواده و افزایش رضایتمندی در زندگی خانواده، تقویت جایگاه زنان و نگاه برابر به استعدادهای علمی، پژوهشی و سیاسی و اجتماعی زنان، جبران تفاوت فاحش بین نرخ بیکاری زنان و مردان، ارتقای مشارکت زنان در عرصههای مدیریت، برخورداری همه زنان از پوشش تامین خدمات اجتماعی، مورد توجه قرار میگیرد… زنان باید با سیاستهای صحیح فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مورد حمایت واقع شوند… باید نسبت اشتغال زنان با نسبت اشتغال به تحصیل آنها برابری کند و در دولت آینده این نسبت نزدیک میشود….درباره این طرح (تفکیک جنسیتی دردانشگاه ها) از مردم سوال نشد و کار کارشناسی صورت نگرفت. در قانون اساسی کشور هیچ اشارهای به طرح تفکیک جنسیتی نشده است… دولت آینده میان زنان و مردان در کسب موقعیتهای شغلی، تبعیضی قائل نمیشود، امنیت اخلاقی و اجتماعی را مورد توجه قرار میدهد و به زن ایرانی نگاه جنسیتی نخواهد داشت….دولت آینده به زنان سرپرست خانواده توجه میکند و معتقد است که بیمه برای این زنان ضروری است… زنانی که به دلیل طلاق از همسران خود جدا میشوند، باید سهمی از ثروت آن خانواده داشته باشند. در دولت آینده لوایح خاصی برای حمایت از زنان تدوین و به مجلس ارائه میشود… دولت آینده معتقد است که فقه اسلامی در شرایط امروز از سوی حوزه علمیه نیاز به بازنگری دارد و ما از حوزههای علمیه تقاضا میکنیم که به اصل زمان و مکان توجه بیشتری بکنند. ما نمیتوانیم بگوییم که یک دختر ۹ ساله اگر جرمی مرتکب شد، باید مجازات شود، اما پسر ۱۴ ساله مجازات نشود… دولت تدبیر و امید در چارچوب فقه با توجه به زمان و مکان، لوایحی برای حمایت از زنان به مجلس ارائه میکند…عدالت به معنای فرصت برابر در فعالیتهای علمی، اجتماعی و سیاسی است و دولت تدبیر و امید این برابری را بین مردان و زنان برقرار میکند.»
(نسخه کامل گزارش «عمل به وعده ها: یک نقشه راه حقوق بشری برای حسن روحانی»-PDF)