حمله امامان جمعه به سند۲۰۳۰ و ادعای ترویج جریانات فاسد جنسی از طریق اجرای این برنامه آموزشی
چند روز بعد از اینکه حسن روحانی در اولین جلسه با هوادارانش بعد از پیروزی در انتخابات، حمله محافظه کاران به سند۲۰۳۰ یونسکو را که دولت او پیش از این امضا کرده بود یک «توطئه» خواند، امامان جمعه روز خرداد، به صورتی هماهنگ به انتقاد شدید از این تصمیم دولت پرداختند و ادعاهای عجیب و غریبی را اساسا در متن این سند آموزشی وجود ندارد مطرح کردند.
مصطفی علما، امام جمعه کرمانشاه روز پنجم اردبیهشت در خطبه نماز جمعه کشف حجاب در دوره رضا شاه را مشابه با امضا سند ۲۰۳۰ عنوان کرده و گفته است: «در سند ۲۰۳۰ نیز گفته شده که جهاد در کتاب ها نباشد تا درس حسین فهمیده از کتاب در حالی جمع شود که امام فرمودند این بسیجی ۱۳ ساله رهبر من است.»
این خطیب نماز جمعه سند ۲۰۳۰ را «مصداق نفوذ دشمنان برای تغییر سبک زندگی و رفتار ملت ایران» دانست. او با اشاره به مخالفت رهبر ایران در روزهای پیش از انتخابات ریاست جمهوری از سند۲۰۳۰ گفت او «مسولان فرهنگی متوجه این سند باشند جون مقام معظم رهبری به شدت جلوی آن را گرفتهاند و شورای انقلاب فرهنگی به وضعیت سند ۲۰۳۰ رسیدگی کند چون سازمانهای بیگانه نمیتواند برای ما تصمیم بگیرند.»
حسن روحانی اول خرداد ماه در سخنرانی گفت از کسانی که درباره سند۲۰۳۰ دروغ گفته اند، نمی گذرد. رییس جمهور با اظهار اینکه دولت تخلفی درباره سند۲۰۳۰ انجام نداده است، گفت گزارش های دروغ به رهبر، مردم و طالب درباره این سند داده اند و خواسته اند در روزهای انتخابات از آن سوءاستفاده کنند. پس از اینکه روحانی آن این حرفها را دروغ خواند موج اعتراضات نسبت به او بیشتر شد.
امام جمعه کرمانشاه حتی پیشتر از اینها رفته و در انتقاد از دولت حسن روحانی که بارها در طی این روزها گفتهاند اجرای همه بخشهای این سند ضرروی نیست و بخشهای که مغایر با شرع و عرف ایران باشد اجرا نخواهد شد، گفت: «برخی زمزمه میکنند که این سند مشکلی ندارد در پاسخ باید بگوییم خیر این سند مشکل دارد.»
در همین روز آیت الله محمد سعیدی، خطیب نماز جمعه قم هم با کنایه به دولت حسن روحانی گفت: «آنان که این سند را امضا کردهاند، به جای آنکه مردم را متهم کنند جواب درستی به امضای این سند بدهند.» آیت الله مصطفی علما، خطیب نماز جمعه کرمانشاه نیز پشت تریبون سند ۲۰۳۰ را «مصداق نفوذ دشمنان برای تغییر سبک زندگی و رفتار ملت ایران» دانست.
از سوی دیگر حسن رحیمپور ازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی روز پنجم اردبیهشت با همطراز خواندن آن سند۲۰۳۰ با «جریانات فاسد جنسی» در انتقاد از دولت روحانی گفت: «می گویند هدفشان از این سند حمایت از اقشار آسیب پذیر و تهدید شونده است که ما هم میگوییم این خیلی خوب است و حتما باید انجام شود اما این در حالی است که منظورشان از اقشار آسیب پذیر جریانات فاسد جنسی است.»
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اظهار اینکه این سند ترویج جریانات فاسد جنسی و همجنسگرایی در جامعه است، گفت: «البته طبق این سند ۲۰۳۰ نیز حمایت از خانواده گنجانده شده است که البته همه میگویند همجنس یا غیرهمجنس باشد. طبق این سند یعنی اینکه به فساد یا انحراف جنسی مشروعیت بدهیم و از آن حمایت کنیم.»
از سوی دیگر رحمت الله قلی پور، قائم مقام مرکز پژوهشهای مجلس پنجشنبه شب چهارم اردبیهشت ماه گفت این سند با موازین اخلاقی و آموزشی جمهوری اسلامی ایران همخوانی ندارد و افرادی که در راس نظام هستند این سند را نمیپذیرند.
پس از هجوم انتقادها به دولت، سعدالله نصیری قیداری، دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران هم گفته است که اجرای این سند پس از اظهار نظر رهبر ایران متوقف شده است. با این حال او تاکید کرده این سند «هیچ الزام و تعهدی را برای ایران ایجاد نمیکند و نظرات ایران در تدوین» آن لحاظ شده است.
دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو گفت: ۱۹۶ کشور جهان عضو سازمان یونسکو هستند و این نهاد آن ها را تشویق می کند تا در چارچوب فرهنگی خود بهتر عمل کنند. او گفته است شش بار پیش نویس سند ۲۰۳۰ میان کشورهای عضو یونسکو از جمله ایران چرخیده است و ایران بر اساس مواد منجدر
در حالی که هنوز اجرای این سند آغاز نشده بود با اعتراضات فراوان مخالفان دولت متوقف شد در حالی که می تواند طبق اصول یونسکو و توافق دولت روحانی در پیشبرد آموزش و پرورش در مدارس نقش مهمی را داشته باشد.
با این حال سند ۲۰۳۰ چیزی نیست جز یکی از اسنادی که به همه کشورهای عضو سازمان ملل پیشنهاد اجرای آن برای بهتر شدن وضعیت آموزش و پرورش شده است. وزیر آموزش و پرورش ایران روز سی و یکم فروردین ماه ۹۶ پیش از این انتقادات گفته بود اجرای سند ۲۰۳۰، توصیهای است و هیچ کشوری متعهد به اجرای مفادآن نیست و طبق خود سند اجرای مواردی که با عرف و اعتقادات یک کشور مغایرت داشته باشد، توصیه نمی شود.
در سپتامبر ۲۰۱۵ سال میلادی، ۱۷ هدف توسعه پایدار با عنوان طرح ۲۰۳۰ در سازمان ملل متحد تصویب شد. هدف چهارم این نقشهراه، آموزش بود که اجرای آن بر عهده سازمان یونسکو گذاشته شد که براساس آن کشورهای عضو یونسکو سندهای آموزشی خود برای۱۵ سال آینده را همسو با اهداف توسعه پایدار تدوین کنند. دولت ایران ۲۶ مرداد سال ۹۵ تدوین سند آموزش ۲۰۳۰ در ایران با مدیریتوزارت آموزش و پرورش را تصویب کرد.
اما در آخرین روزهای باقی مانده به انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم رقبای حسن روحانی به تخریب گسترده دولت برای امضا سند۲۰۳۰ پرداختند و امضا این سند را چیزی غیرقانونی و خلاف عرف و شرع اسلامی دانستند. حدود دو هفته مانده به انتخابات و در ۲۱ اردبیهشت ۱۳۹۶ علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی از اجرای این سند توسط دولت بهشدت انتقاد کرد. او در سخنرانی در جمع معلمان و کارکنان آموزش و پرورش با انتقاد از شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: «این سند۲۰۳۰ یونسکو چیزی نیست که جمهوری اسلامی تسلیم آن شود. اصل کار غلط است؛ اینکه برویم سندی امضا کنیم و بعد بیسروصدا آنرا اجرا کنیم؛ مطلقاً مجاز نیست.»
حامیان ابراهیم رئیسی با دادن اطلاعات ناصحیح درباره سند آموزشی سازمان یونسکو، به تحریک باورهای مذهبی مردم پرداختند. به گفته یکی از فعالان مدنی در تهران، «در برگههایی که توزیع کردند و در سخنرانیهایشانگفتهاند در سند آموزشی یونسکو همجنسگرایی آموزش داده میشود و قرار است اسلام و قرآن را از مدارس حذف کنند و این سند را بدوناطلاع رهبری تصویب و اجرا کردند.»
پیش از این آیت الله موحدی کرمانی، خطیب نماز جمعه تهران صبح روز انتخابات، ۲۹ اردبیهشت ماه نیز سند۲۰۳۰ را «ننگین» خواند و پذیرش ان را از سوی دولت روحانی «یک خیانت و فاجعه بزرگ» دانست.