اعتراضات مردم خرمشهر در محل نماز جمعه به کمبود آب برای زندگی روزانه
مردم خرمشهر روز جمعه هشتم تیرماه در مقابل مسجد جامع این شهر در اعتراض به شوری آب و طولانی شدن جیرهبندی آب شیرین تجمع کردند. این تجمع براساس گزارش خبرگزاری ایرنا ساعت حدود ۱۱ صبح، ساعتی پیش از نماز جمعه در محل اقامه آن شروع و در نهایت قول رسیدگی به مشکلات از سوی خطیب نماز جمعه، با تاخیر نماز جماعت برگزار شد.
دهها نفر از مردم خرمشهر با بشکههای ۲۰ لیتری خالی آب و پلاکاردهایی که روی آنها جملات اعتراضی نوشته شده بود برای ساعتی در مقابل مسجد جامع تجمع کردند. طبق عکسهای منتشر شده روی پلاکاردها جملاتی نظیر «مسئول بیلیاقت نمیخواهیم نمیخواهیم»، «خرمشهر آب ندارد»، «خرمشهر= کربلا، یزید= مسئولان خرمشهر»، «فرماندار، برو گمشو» نوشته شده بود.
در فیلمهایی نیز که در شبکههای مجازی منتشر شده مردم خرمشهر با زبان عربی شعاری را میدهند به معنای «به نام دین، ما را غارت کردند.» و یا شعارهای نظیر «بیغیرت بی غیرت» و «باطله باطله نمازتون باطله» سر داده شده است. بسیاری از کاربران توییتر این اعتراض را «شورش آب» خواندهاند.
علاوه بر پخش گسترده این اعتراض در شبکههای مجازی، خبرگزاریهای دولتی مانند ایرنا و فارس نیز خبر اعتراض مردم خرمشهر را پیش از شروع نماز جمعه منتشر کردهاند. خبرگزاری فارس نوشته این تجمع با صحبتها و قول خطیب نماز جمعه این شهر به پایان یافته و نماز جمعه با تاخیر برگزار شده است.
ماههاست مردم خرمشهر و آبادان محروم از آب شرب هستند و آب شیرین را از طریق تانکرهای دولت تهیه میکنند. اما آب جیرهبندی دولت نیز اندک است و باعث شده بازار سیاه آب به وجود بیاید که آب را با قیمت بسیار گرانتر به مردم میفروشند.
این در حالی است که طبق گزارشها، آب خرمشهر دیگر حتی برای کارهایی نظیر پخت و پز و شست و شو نیز مناسب نیست و مردم خرمشهر مجبور به خرید بشکههای زیاد آب برای زندگی روزانه خود هستند.
فروش محدود آب، تعطیلی چند مرکز آب فروشی و ساعتها انتظار برای خرید آب
خبرگزاری مهر یک روز پیش از این تجمع، در گزارشی که در تاریخ هفتم تیرماه منتشر شد از وضعیت کمبود آب شرب در خرمشهر و فروش محدود آب شیرین خبر داده بود.
سیدامیر موسوی یکی از شهروندان خرمشهر به خبرنگار خبرگزاری مهر گفته بود: «امروز حتی در آبفروشیها آب با محدودیت به فروش میرسد.از فروشنده که دو دبه آب ۲۰ لیتری برای دو خانواده خواستم از دادن یکی امتناع کرد و در پاسخ گفت سهمیه بندی شده است. چند مرکز آب شیرین فروشی هم امروز تعطیل است.»
شهروند دیگری به نام مهاوی بانوی نیز به خبرگزاری مهر هم گفته است آب خرمشهر دیگر برای پخت و پز و شست و شو هم مناسب نیست. لباسها شوره میزند مجبورم در صف بایستم.» او با اظهار اینکه یک ساعت در گرما در صف برای خرید آب ایستاده میگوید: «مجبوریم چند برابر قبل آب بخریم.»
خبرگزاری مهر در گزارش خود نوشته قیمت بشکههای آب ۲۰ لیتری و همینطور آب معدنی در چند روز اخیر افزایش یافته است.
حجت الاسلام علی نجیبی امام جمعه موقت آبادان، ساعتی پس از فروکش کردن اعتراضات مردم از تریبون نماز جمعه از دولت خواست: «مردم آبادان و خرمشهر در شرایط فعلی با بحران جدی آب مواجه هستند و دولت موظف به تامین بودجه برای خرید دستگاههای آب شیرین کن با هر قیمتی خواهد بود.»
این امام جمعه گفت: «شهروندان آبادانی و خرمشهری دیگر تحمل مشکل آب را ندارند و باید هرچه زودتر وضعیت آب در این دو شهر به ثبات نهایی برسد.»
با این حال رضا اردکانیان وزیر نیرو که سخنران پیش از خطبههای نماز جمعه تهران در همین روز بود، گفت: «اجازه ندهیم دشمنان به بهانه کمآبی در کشور احساسات مردم را تحریک کنند.» او کمآبی را به رژیم صهیونیستی پیوند داد و گفت: «رژیم صهیونیستی از همه ابزارها و علم امروز سعی در سرقت آب در خاورمیانه کرده ما نباید اجازه دهیم که هوس کند در موضوع آب وارد معرکه کشور ما شود.»
آب کم شده اما دلار کم نشده!
حسن روحانی رییس جمهور ایران در همایش سراسری قوه قضاییه روز چهارم تیرماه با اظهار اینکه چرا مردم «نگرانند» مدعی شد دولت برای همه چیز برنامهریزی کرده است. او در سخنانی عجیب گفت: «ممکن است ما امسال کمبود آب داشته باشیم. آب کم شده ولی دلار ما کم نشده است. برای آب هم دولت فکر کرده و برنامهریزی کرده است.»
حسن روحانی مشکلات نظیر کمبود دلار و نگرانی این روزهای مردم را با مشکل آب یکی کرد و گفت بهرحال دلار کم نشده و دولت برای آب هم فکر کرده با این حال او هیچ توضیحی نداد که فکر و برنامهریزی دولت برای حل مساله بیآبی مردم خرمشهر و آبادان چگونه است.
تجمع اعتراضی و سر دادن شعار در «نماز جمعه» به یک شیوه اعتراضی جدید تبدیل شده است. چهارم اسفند ۹۶ تعدادی از کارگران گروه ملی فولاد اهواز که به معوق ماندن چهار ماه حقوق خود معترض بوند، در نماز جمعه این شهر حاضر شدند و شعارهایی مانند «مرگ بر کارگر، درود بر ستمگر» و «یک اختلاس کم بشه مشکل ما حل میشه» را در اعتراض به وضعیت خود سر دادند.
حسین باستانی روزنامهنگار مقیم لندن در توییتر خود نوشت: معلوم نیست در نگاه صاحبان قدرت، مردم #خرمشهر و #آبادان مشخصا باید تا چه زمان/به چه زبان فریاد بزنند که #آب ندارند؟ و چطور فریاد بزنند که مسئولان به “برهم زدن امنیت” متهمشان نکنند؟
امیر ابتهاج روزنامهنگار ساکن ایران نیز در توییتر خود با اطلاعرسانی درباره وضعیت نامناسب مردم خوزستان نوشت: در #خرمشهر و #آبادان مردم در اعتراض به بیآبی به خیابانها آمدند. امامجمعه #بشاگرد گفته استفاده از آب غیربهداشتی سبب بروز بیماریهای ویروسی شده. در #جزیرهمینو مردم بوسیله تانکر آب میگیرند. در بیشتر مناطق خوزستان مثل #بستان، از شیرآب، گل بیرون میاد و… وضعیت آب #خوزستان اینه!
مهدی رفایی روزنامهنگار ساکن ایران نیز در توییتر خود نوشت استان خوزستان هشت سال دوران سخت جنگ ایران و عراق را گذرانده و پس از آن دوران سخت سازندگی و حالا حتی آب خوردن هم ندارد: «خرمشهر و آبادان ۸ سال قهرمانانه در آماج موشک و گلوله ایستادند،سی سال از جنگ گذشته و هنوز محرومند،نخلستان ها نابود،تالاب هاشان خشک،با نفس های زخمی از ریزگرد و نفتی که به سفره شان برکت نداد،در جوار سه رودخانه آب شیرین باید در صف خرید آب آشامیدنی بایستند/صدای #خوزستان باشیم.»
نیکی محجوب روزنامهنگار نیز در توییتر خود با اشاره به گرمی هوای استان خوزستان و نداشتن آب شرم مردمش نوشت: «مردم آبادان، خرمشهر، اهواز و شادگان می گویند آبی آشامیدنی ندارند. آب شور است و غیر قابل نوشیدن. امروز هوای این منطقه از ۴۵ درجه به بالا بوده کمبود آب در این وضعیت شرایط را برای مردمان این منطقه بسیار سخت کرده است.»
شهرداری با تانکر و ماشین آتشنشانی به میدان آمد
چند ساعت پس از اعتراضات، شهردای این شهر با تانکرهای آب و ماشین آتشنشانی به مردم شهر آب داده است. سایت شهردازی خرمشهر با انتشار عکسهایی از تانکرها و حتی ماشین آتشنشانی که بر روی آنها برچسبهای بزرگ «توزیع آب آشامیدنی – روابط عمومی شهردای و شورای اسلامی شهر خرمشهر» چسبانده شده خبر از توزیع اب شرب به تصیفه خانههای سطح شهر داده است.
این سایت همچنین خبر داده است «ده هزار بسته آب معدنی» بین شهروندان محلههای مختلف توزیع شده و نوشته شهرداری تا حل موضوع آب در خرمشهر به کمکرسانی به این شکل به صورت شبانهروزی ادامه خواهد داد.