رقابت “نابرابر” در انتخابات مجلس؛ مهندسی حداکثری برای کنترل نتیجه توسط شورای نگهبان
روزنامه اصلاح طلب آرمان در شماره روز شنبه یکم اسفند در مطلبی با تیتر رقابت۷۰ اصلاح طلب مقابل ۳ هزار اصولگرا نوشت: «سه هزار برابر با ۷۰ نیست؛ این واقعیت را همه میدانند که رقابت ۳ هزار کاندیدای اصولگرا با ۷۰ کاندیدای اصلاح طلب دهمین دوره مجلس شورای اسلامی رقابت عادلانهای نیست و یک گروه چندین برابر یک گروه دیگر دارای کاندیداست.»
۷۰ کاندیدا در برابر ۳ هزار کاندیدا تصویر دقیقی از نحوه رد صلاحیتهای شورای نگهبان ارائه میکند که در آن برخی از گروههای سیاسی که بسیاری از آنها طی سالهای پس از انقلاب در مناصب مختلف مدیریتی حضور داشته اند، از یک رقابت برابر محروم شده اند. جدا از آنکه در این انتخابات عملا منتقدان و گروه های سیاسی مستقل عملا هیچ شانسی برای حضور در انتخابات نداشته اند.
اصلاح طلبان تا کنون بیش از ۱۷۰ نفر را در لیستهای انتخاباتی خود در استانهای مختلف گنجاندهاند؛ فهرستی که در آن چهرههای اعتدال گرا و حتی محافظه کار هم دیده میشوند. گفته شده به این فهرست باز هم افزوده خواهد شد و به حدود ۲۰۰ نفر خواهد رسید.
با اضافه شدن این ۴۰ نفر، در مجموع ۶ هزار و ۳۴۰ نفر، برای تکیه زدن به یکی از۲۹۰ کرسی مجلس شورای اسلامی رقابت خواهند کردند. اگر از این تعداد ۳هزار نفر را از جناح اصولگرا و ۲۰۰ نفر (حدودا) را از اصلاح طلب بدانیم می توان گفت حدود سه هزار و ۱۰۰ نفر از کاندیداها به جناحی وابسته نیستند و گرایش سیاسی خاصی ندارد. افرادی گرچه اکنون گرایش خاصی از خود نشان ندادهاند اما اگر انتخاب شوند و به مجلس راه پیدا کنند، می توانند جذب یکی از طیفهای سیاسی مجلس بشوند.
ردصلاحیت افرادی که گرایش سیاسی و وابستگی حزبی ندارند، عملا راه را برای کاندیداهای محافظه کار که از حمایت گروه های سیاسی، مذهبی و حتی نظامی مانند سپاه پاسداران برخوردارند و در سایه این حمایت توانایی مالی برای تبلیغات گسترده دارند را فراهم می کند تا عملا با چینش کاندیداهای اصولگرا در شهرهای مختلف، شانس ورود آنها به مجلس بیش از پیش افزایش یابد و تایید صلاحیت شدگان بدون گرایشهای سیاسی و یا حمایت دستگاههای حکومتی، به عنوان سیاهی لشکر تنها در خدمت طراحی انتخابات به نفع یک جناح سیاسی ایفای نقش می کنند.
آن ۳۰ که با رایزنی به ۷۰ رسید
«جمعا در کشور سه هزار اصلاحطلب ثبتنام کردهاند که تنها ۳۰ نفر تایید شدهاند و بر این اساس تنها ۱ درصد اصلاحطلبان تایید شدهاند. در خیلی از حوزهها حتی یک اصلاح طلب هم تایید صلاحیت نشد.» این را حسین مرعشی، عضو شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان در روز ۲۷ دی ماه گفت پس از آن اشرف بروجردی، فعال سیاسی اصلاح طلب در روز ۲۰ بهمن ماه به وب سایت نامه نیوز گفت که حسن روحانی، رئیس جمهور مشغول رایزنی با شورای نگهبان برای تایید صلاحیت ۲۷۰ نفر از اصلاح طلبان رد صلاحیت شده است. به گفته او تا روز ۲۰ بهمن هیچ نتیجهای از این رایزنیها حاصل نشد.
اما پیش از آن و در تاریخ ۳۰ دی ماه روزنامه وقایع اتفاقیه هم نوشت رایزنی برای تأیید صلاحیت ۴۰نماینده اعتدالگرا و اصلاحطلب مجلس و همینطور طیف وسیعی از نامزدهای ردصلاحیتشده آغاز شده است: «ظاهرا دولت مردان پاستورنشین و نمایندگان بهارستان، خیابان فلسطین را برای رایزنی در نظر گرفتهاند. بزرگانی چون حجت الاسلام والمسلمین ناطق نوری، علی لاریجانی و نمایندگانی از سوی دولت، هرکدام فهرستی از افرادی را که از دید آنها شایسته ردصلاحیت نبودهاند به شورای نگهبان ارائه میدهند.»
این روزنامه از قول محسن رهامی عضو شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان نوشت: «پیگیریهای لازم از طریق دولت و نهادهای مرتبط با آن و دوستانی که با شورای نگهبان در ارتباط هستند با برخی اشخاص مؤثر صورت گرفته و رایزنیهایی نیز انجام شده است. احتمالا اصلاحطلبان در روزهای آینده رایزنیها و ملاقاتهایی با اعضای شورای نگهبان و دولت درراستای رسیدگی به موضوع خواهند داشت.»
پس از آن و در روز ۲۶ بهمن سخنگوی هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات از تأیید صلاحیت ۴۰ نامزد دیگر در انتخابات مجلس شورای اسلامی خبر داد. ۴۰ نامزدی که گفته شد بخش عمده آن از اصلاح طلبان و نزدیکان دولت هستند. اما در حالی که اصلاح طلبان از تایید صلاحیت حداقلی گلایه می کردند شماری از اصولگرایان گفتند تعداد کاندیداهای اصلاح طلب به قدر کفایت است. از جمله محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با تأکید بر اینکه «از همه گروهها به اندازه کافی کاندیدای تأیید صلاحیت شده وجود دارد»، گفت: «آن طور که به من اطلاع دادهاند، در حال حاضر اصلاحطلبان ۲.۵ برابر، اصولگرایان ۳ برابر و مستقلها نیز ۳ برابر کرسیهای مجلس نامزد دارند.»
محمدنبی حبیبی، دبیرکل حزب مؤتلفه اسلامی هم با اشاره به انتقادها از رد صلاحیت کاندیداهای اصلاحطلب گفت: «تا آنجا که ما اطلاع داریم، اصلاحطلبان خود را به اندازه کافی برای یک رقابت جدی با اصولگرایان آماده کردهاند و رد صلاحیت برخی از آنها مانع رقابتشان با اصولگرایان نخواهد شد.»
رسول منتجبنیا، فعال سیاسی اصلاحطلب و عضو حزب «اعتماد ملی» اما به این ادعاها این گونه پاسخ داد: «من متعجبم که آقایان آمارها را از کجا آوردهاند، این گزارشها را صد درصد غیرواقعی و نادرست است. ما در تمام استانها و شهرستانها هر چه بررسی کردیم و گزارش به دست میآوریم، کسی باقی نمانده است.» به گفته او در برخی شهرها و حوزههای انتخابیه اصلاً کاندیدا وجود ندارد و در برخی دیگر کاندیداها ناشناخته هستند.